Succesvolle Open Dag op zonnig Windpark Bouwdokken

1024 683 Windpark Bouwdokken

Succesvolle Open Dag op zonnig Windpark Bouwdokken

25 september 2017

Op zaterdag 23 september heeft Windpark Bouwdokken haar bouwterrein opengesteld voor omwonenden en geïnteresseerden. Zo’n 900 bezoekers zijn in gesprek gegaan met E-Connection en haar aannemers  GMB, Joulz, Van Gelder en Enercon. Ook gemeente Veere en Burgercooperatie Zeeuwind waren van de partij. Bezoekers konden alle facetten van de bouw van een windpark bekijken en kinderen konden zich prima vermaken.  

Medewerkers van GMB hebben uitleg gegeven over de aanleg van de fundaties, waarop de 900 ton zware windmolen zo’n 30 jaar duurzame stroom moet kunnen opwekken. Bezoekers vonden het leuk om zo dichtbij te kunnen komen en te horen hoe de aanleg van de 32 geboorde palen in zijn werk gaat. Ook was het materieel wat nodig is voor de aanleg te zien.

Als onderdeel van de aanleg van het windpark zijn de Getijdenpoelen vernieuwd. In overleg met Nationaal Park Oosterschelde is er naast de nieuwe poelen een belevingsstrandje aangelegd. Medewerkers van Nationaal Park Oosterschelde gaven uitleg over het leven in en rondom het water. Kinderen leerden o.a. hoe oesters parels maken en hoe je kunt zien of een krab een mannetje of vrouwtje is. Ook konden kinderen zelf aan de slag en krabbetjes vangen. Naast de poelen is een rotorbankje neergezet, wat mooi het verschil in grootte laat zien tussen oude rotorbladen en de moderne 60m lange rotorbladen van Windpark Bouwdokken.

Medewerkers van Joulz en Van Gelder beantwoordden alle vragen over de netaansluiting. Via het transformatorstation in het windpark gaat de stroom via een ondergrondse 28 km lange hoogspanningskabel naar het TenneT-station in Goes. Daar wordt de stroom op het landelijk net toegevoegd. Aan de hand van filmpjes was te zien hoe de aanleg van zo’n kabel in zijn werk gaat en welke bijzondere werkzaamheden daar voor nodig zijn.

Medewerkers van Enercon en E-Connection legden aan de hand van foto’s en een miniatuurturbine uit hoe de opbouw van een complete windturbine verloopt. Van de installatie van de 5 torendelen, tot het plaatsen van de gondel, het machinehuis en de hub met de rotorbladen. Een karwei wat nauw luistert op een windrijke locatie. Bezoekers hadden vele vragen en waren onder de indruk van de dimensies. Ook had men graag de complete turbine van binnen willen zien, maar dat is helaas vanuit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk.

Ook de voormontageplaats was toegankelijk voor de bezoekers. Men vond het zeer indrukwekkend om de onderdelen op de grond te zien liggen, waardoor pas duidelijk was hoe groot het eigenlijk is. Ook een blik in het 12m hoge machinehuis sprak tot de verbeelding, net als een 60 m lang rotorblad waar de bezoekers langs konden lopen.

Ook voor kinderen was er tot hun plezier genoeg te doen. Ze konden een vlieger maken en deze testen. En de vliegershow van de Zeeuwse Vliegervrienden bewonderen, al was deze zonnige zaterdag niet zo heel windrijk. En uiteraard werd er ook voor de inwendige mens gezorgd door Proef Zeeland. Al met al een zeer geslaagde dag, waar zowel bezoekers als organisatie met veel plezier op terugkijken!

In de pers:

Omroep Zeeland 23 september 2017

PZC Walcheren 23 september 2017